Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aquincumi Saláta

Djokovic 20, Hamilton majdnem 8 - de jó ez nekünk?

2021. december 22.

A világtörténelemben először három, hússzoros férfi tenisz Grand Slam győztes létezik és ami még fontosabb, hogy mindhárman aktív játékosok. Három bajnok érkezett idén Wimbledonba, ahol az egyikük kilencedik alkalommal(!) szerezhette volna meg a trófeát, minden tenisztrófea legnemesebbikét. Ez szintén megdöbbentő. De nem így történt, hanem Djoko behúzta a huszadikat.

Novak Djokovics még csak 35 éves, ami azt jelenti, hogy bőven benne lehet még pár GS győzelem. Annak idején Pete Sampras 15 GS győzelme is földöntúli volt és sokan megdönthetetlennek gondolták. Aztán érkezett Federer, aki legyőzött mindenkit. Aztán érkezett Nadal, aki le tudta győzni Federert. Aztán Djokovic, aki mindkettejüket le tudta győzni. Most meg itt volt ez a görög fiú, aki Djokovicot is majdnem le tudta győzni. Így változnak a dolgok. Azonban nagyon úgy fest, hogy a férfi tenisz is csak akkor fog új bajnokokat avatni, ha a mostaniak közül egy, vagy kettő, vagy majd mindhárom visszavonul, kiöregszik – tehát nem feltétlenül a pályán fog eldőlni, ami szomorú. De a fiatalok már dörömbölnek az ajtón és idő kérdése, hogy teli talppal be is rúgják.

A tenisz esetében szerencsére hárman vannak, akik ekkora bajnokként aktívak, ami azt jelenti, hogy sosem tudhatjuk, mikor melyikük lép egy újabb lépcsőt előre a halhatatlanság felé – igaz azt már a mostani eredményükkel is bebiztosították maguknak.

A Forma-1-et tekintve sajnos nem mondhatjuk el ugyanezt: Hamilton és a Mercedes egyeduralma már bőven lekörözte a Schumacher-érát. Nem tudom, hogy képes lesz-e bárki is valaha hétnél több világbajnoki címre az angolon kívül. Igazi verseny sincs: évek óta nem mondható el, hogy hajszálon múlna a világbajnoki cím. Sőt, mondjuk ki, voltak évek, amikor még csak nem is veszélyeztette senki, hogy a német csapat és angol versenyzője újra felüljön a sportág trónjára.

Aztán láss csodát: a 2021-es Forma-1 szezonzáró nem várt izgalmakat hozott és mindkét (Hamilton és Verstappen) rajongótábor által vitatott utolsó körös döntéseket.

Nem vagyok benne biztos, hogy az évtizedekig regnáló rekorderek jót tesznek-e bármelyik sportnak. A 21. század, az egyre fejlődő edzéstechnikák (és persze doppingszerek is), az újabbnál újabb mentális magasságok soha nem látott eredményeket hoznak a sportban, ami néhány sportág tekintetében az izgalmakat, a kiszámíthatatlanságot veszi el és erre a két legjobb példa a tenisz és a Forma-1. Ami a teniszt illeti, a három bajnok egymással való küzdése is izgalmas - sokkal szarabb lenne, ha csak egy lenne, a Forma-1 esetében pedig 2022-től új szabályok köszöntenek be, amik remélem, hogy kiegyensúlyozzák, összerázzák a mezőnyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquincumisalata.blog.hu/api/trackback/id/tr3016789984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása