Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aquincumi Saláta

"Jaj, milyen drága a Sziget!"

2022. augusztus 11.

2 év után újra Sziget, valószínű csúcshoz közeli látogatószámmal, kimaxolt programokkal rengeteg külföldivel. A hazai média pedig pártállástól és hovatartozástól függetlenül napok óta egy emberként mit boncolgat, na mit? Az árakat. Mintha egy ilyen és ekkora rendezvényen meglepő lenne az árszínvonal.

De vajon tényleg drága a Sziget?

  • Nem kötelező kimenni Szigetre. Igen, ez az egyik legfőbb érv, de ez igaz minden rendezvényre / koncetre. Mindenki oda megy, ahova a pénztárcája engedi, meg lehet találni minden árfekvésben a szórakozási lehetőséget.
  • Európa egyik legnagyobb volumenű fesztiváljáról beszélünk, ahol idén csak a nyitónapon 95000 ember volt kint, a média szerint 103 országból érkező vendégekkel. Mégis mit várunk akkor az árak tekintetében? Legyen annyi egy sör, mint a sarki csehóban? Ez a rendezvény nagyon régóta a külföldiekre épül.
  • Bár sokan cáfolják, egy átlag nyugat-európainak nem drágák az itteni árak, főleg mert a saját, kinti fesztiváljaik árait valószínű ők sem a bolti áraikhoz mérik. Ne mérjük mi se a bolti árakhoz, könyörgöm.
  • A 30 ezres napijegyet én is sokalltam elsőre, pláne, hogy cirka 10-12 évvel ezelőtt 9500 volt ha jól emlékszem – ha innen nézzük, akkor az 10 év alatt háromszoros drágulás. Nézzük meg eközben mennyit drágultak más dolgok, meg úgy általában az élet. Illetve nézzünk körül, mennyibe kerül mostanában egy sima koncertjegy egy külföldi, nagynevű zenekar arénás koncertjére. A júliusban megtartott VeszprémFest-en például a francia Zaz koncertjére, akit bizonyára nem fognak Sziget nagyszínpadra hívni, 18900 Ft volt egy belépő. Akkor számoljunk.
  • Meg nem nevezett budapesti helyek árai: brewpub, csapolt magyar kézműves sörök: 1000-2000 Ft, ugyanott hambi simán van 3-4000 Ft. Top koktélbár: 4000 alatt ne keress koktélt.

Amúgy is néha fárasztó már a kádári nosztalgia, az állandó „mennyibe kerül a lángos, meg milyen drága a strandbelépő” stb., ami alá sokszor még a média is adja a lovat. Mintha legalábbis régen ingyen lett volna minden. Sőt, még a strand fizetett, hogy bemehess, nem?

Tudok olyan északi-parti strandot, ahol 1000 Ft alatt van a felnőtt belépő (Balatonszepezd: 800 Ft), de még Csopakon is 6000 Ft a családi jegy. Tekintve, hogy egy 4-5 tagú család normál, napi otthoni élelmezése a mai árakon nem kevés, így a 4-5 ezer forintot nem érzem soknak egy napi strandbelépőért. Persze amikor én voltam gyerek, akkor a többség szépen vitte magával a kaját hűtőtáskában, mivel nem volt egy-egy strandon ennyi büfé, mint most. Esetleg ettünk egy halat, egy lángost, kaptunk egy jégkrémet, de ennyi. Érdekes módon akkor ez működött. Az autóvásárlásnál emlegetett mondat jut eszembe itt is: akinek van pénze majomra, annak legyen banánra is.

Aki megteheti, hogy többet költ, az többet költ. Ezt mindenkinek magának kell tudnia, hogy mi fér bele (egyre kevesebb). Bele lehetne menni a bérek helyzetébe, meg a napi politikába, de az nem ennek a blognak, vagy legalábbis ennek a posztnak a témája.

Végezetül pár fesztiválbelépő a nagyvilágból a teljesség igénye nélkül:

Glastonbury, Anglia: 285 font / 5 nap
Novarock, Ausztria: 189,99 EUR-tól / 4 nap
Coachella, Kalifornia, USA: min. 449 USD / egyik hétvége (3 nap)
Primavera Sound, Madrid & Barcelona (hetijegy 2 helyszínre, 2023. június 1-3 és 8-10): 520 EUR
Tomorrowland, Hollandia: 111 EUR / nap (elővételes napijegy)

A bejegyzés trackback címe:

https://aquincumisalata.blog.hu/api/trackback/id/tr8517906209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2022.08.12. 22:21:02

A balatoni strandok idecitálása hülyeség, mert egész más terep, ott arról van szó, hogy elkerítik egy természetes tó partját, majd belépőt szednek nagyjából a semmiért, oké, van fű meg lépcső a vízbe meg akár budi is, de legyen akkor a budi fizetős, a füvesítést meg oldják meg a kajás meg bóvlis bódéktól beszedett bérleti díjból. A Szigetre valóban nem kötelező kimenni, én se teszem sok éve - boomer alert - mert én 98-tól kezdve jártam ki bő egy évtizedig, amikor még volt metalzene meg nem az aktuális beksztírítbojz volt a nagyszínpados főattrakció, és nem a holland, német, brit fiatalok ízléséhez és tárcájához igazították a kínálatot minden tekintetben, mondjuk ez mellékszál, a lényeg, hogy a drága a Sziget sirámot úgy kell értelmezni, hogy igen, egy random belga fiatalnak lófütty a napi 80 eurós belépő meg a 4 eurós sör, de az átlag magyar fesztiválozónak nyilván sok, mert a belga fiatal keres mindehhez havi 2000 eurót egy szar munkával, a magyar fiatal meg keres havi 600 eurónyit, és az már nem is rossz pénz itthon. Szóval de, drága a Sziget, csak hozzá kell tenni, hogy magyar viszonylatban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.08.14. 14:58:04

@para_noir: Egyetértek.Én mondjuk már nagyon nem vagyok célcsoport, de a 130e forintos hetijegyen lehidaltam.Az egy fél havi átlagkereset (találat...), de szarabb helyeken simán egy hónapig is kellhet dolgozni érte.Amikor meg indult ez az egész dolog, akkor volt párnapi átlagpénz a hetijegy, épp nem rég volt erről egy cikk, poszt, fene tudja micsoda.Szégyen, hogy csakis a nyugatiak pénztárcájára vannak hangolva az árak.
süti beállítások módosítása