Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aquincumi Saláta

10 dolog, amit jó ha tudsz, ha vasúton fogsz utazni

2023. február 18.

Országszerte még mindig elég sokan utaznak vasúton és mindig elmosolyodok, amikor azt látom, hogy mennyit szerencsétlenkednek vagy épp méltatlankodnak emberek, mert bizonyos dolgokkal nincsenek tisztában. Ezért összegyűjtöttem néhány olyan dolgot, amiket a legtöbbször nem tudnak vagy nem értenek és felesleges feszültséget szül utas és a vasút között. Pedig olyan egyszerű lenne az élet, ha figyelnénk egy kicsit a részletekre is...

Oszd meg, mondd el ismerőseidnek!

1. Online is lehet vonatjegyet venni! Méghozzá a MÁV saját applikációjában, amit le lehet tölteni okostelefonra. Normál jegyet, pótjegyet, bérletet, mindent. Sőt, számlát is tudsz kérni.

2. Ha az applikációban veszed a jegyet, 10%-kal olcsóbb, mint a pénztárban.

3. A vegyes IC-gyors vonatokon a számmal jelzett kocsik a helyjegyesek. Igen, ide külön helyjegyet kell venned. És nem, a többi kocsi nem helyjegyes.

4. A helyjegyes kocsi egy plusz szolgáltatás, ami feláras. Jobb esetben új IC Plus kocsit fogsz ki, ami légkondis,  kényelmes, hangos utastájékoztatóval és digitális kijelzővel rendelkezik, valamint hálózati csatlakozó és ingyen wifi is rendelkezésre áll. De az is lehet, hogy egy régi IC kocsit dob a gép, amiben max a hálózati töltés és a hangos utastájékoztatás lesz, de még mindig kényelmesebb, mint a többi kocsi a szerelvényben.

5. A 100km-nél rövidebb távolságra vásárolt jegy 4 órán keresztül, a 100km-nél hosszabb távra vásárolt jegy 24 órán keresztül érvényes, de mindkettő fajtát csak egyszer használhatod fel utazásra.

6. Ha egy későbbi vonatra veszel jegyet, azzal nem szállhatsz fel egy korábbira, csak mert meggondoltad magad.

7. Mindig nézd meg, hogy a célállomásodon megáll-e az adott vonat, amire felszállsz. Nem egyszer látom, hallom, ahogy valaki elcsodálkozik, hogy a vonat, amire felszállt, nem áll meg a kívánt állomáson. De most komolyan, ezt nem nézi meg valaki, aki felszáll? És nem b*zmeg.

8. Több kocsis vonat esetén az utolsó kocsiban kevesebben szoktak ülni, ha nem fejpályaudvaron szállsz fel. Ez nem biztos, hogy minden vonalon érvényes az országban, de ahol én utazom, ott kifejezetten jobb a helyzet a legutolsó kocsiban. Fejpályaudvaron az a megfigyelésem, hogy az utolsó kocsiba szállnak fel a legtöbben, mert az van a legközelebb és az emberek nem szeretnek előresétálni.

9. A külföldre közlekedő RegioJet és Railjet vonatok teljesen másképp néznek ki, mint a MÁV-os szerelvények. Így nem is lehet őket összekeverni (mégis vannak, akiknek sikerül). Figyeld az írott és hangos utastájékoztatást!

10. A Budapest-bérlet csak személyvonaton érvényes a kombinált jegyhez - a 20-as vonalon sokan belefutnak, hogy felszállnak a szombathelyi, zalaegerszegi IC-kre, hogy Fehérvárig utazzanak úgy, hogy Budapest-bérletes jegyet vesznek. Nyilván van, aki csak bepróbálkozik, de na.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquincumisalata.blog.hu/api/trackback/id/tr7716812566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása