Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aquincumi Saláta

Vajon jó a túlzott dominancia a sportban? - Alcaraz győzelmének margójára

2023. július 16.

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy vajon jót tesz-e bármilyen sportnak, ha csak 1-2 egyeduralkodó versenyző/csapat tud győzni? Több pédát hozhatunk erre a jelenkori sportból:

- A Formula 1-et évekig Schumacher, majd Vettel, Hamilton és most Verstappen uralja. Az aktuális regnáló bajnokon kívül a többiek egyszerűen képtelenek győzni, maximum néha tudnak elhappolni egy-egy versenyt tőlük.

- A férfi teniszben két étvizedet éltünk végig úgy, hogy 3 sportoló magasan a többiek fölött dominálta a mezőnyt (Federer, Nadal, Djokovic).

- A hazai férfi kézilabdasportban csak a Telekom Veszprém és a MOL Pick Szeged számít tényezőnek.

Valahogy a 2000 előtti évek nekem sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnnek így visszatekintve, legalábbis a felsorolt sportágak közül kettőnél biztosan (Formula 1, tenisz). Az F1-nek 1990 és 2000 között 7 különböző világbajnoka volt, míg 2000-2010 között csak 5, 2010-2020 között mindössze 3. Férfi teniszben ugyanez 1990-2000 között 17 különböző GS győztes, 2000-2010 között 14, 2010-2020 között már csak 6.

A női tenisz elég kiegyensúlyozott most, 2020 óta 9 GS győztes volt. A mezőnyben többen is folyamatosan esélyesek a GS győzelemre.

Carlos Alcaraz immár wimbledoni bajnok, legyőzve azt a teniszeszőt, aki eddig hét alkalommal tudott győzni a torna végén. A világ mostani legnagyobb aktív férfi teniszjátékosát. Mondhatjuk-e, hogy innentől indul az új éra?

Az biztos, hogyha Novak Djokovic visszavonul, Carlos Alcarazt nem, vagy csak három esetben lehet majd legyőzni:

- Ha nem indul az adott tornán sérülés vagy bármi más miatt. Ez előfordult és előfordul a legnagyobbakkal is, sőt az is, ha csak kihagynak egy tornát, hogy egy utána következő nagyobbra gyűjtsenek erőt.
- Nincs jó passzban és sokat ront, amit az ellenfél ki tud használni. Alcaraz hiába még csak 20 éves, alig hibázik. Ez is mutatja hihehetlen tehetségét (vagy a többiek gyengeségét). De a helyzet az, hogy annyira kiemelkedik a fiatalok mezőnyéből, hogy nem lesz könnyű vele lépést tartani.
- Valamelyik ellenfél fejleszt magán annyit, hogy pariban lesz Alcarazzal. Ehhez nemcsak technika, de mentális fejlődés is kell, mert én azt látom a 20-25 éves generáción, hogy bár technikában ott lennének, fejben sajnos nem. Alcaraz is biztosan verhető lesz, csak ehhez egy kicsit többet kell nyújtani, mint más játékosok ellen.

Nem tudjuk, mit hoz a következő pár év, miután Djokovic visszavonul, de van egy olyan érzésem, hogy ismét egy túlzottan kiemelkedő dominanciát fogunk látni, csak ezúttal egyszemélyeset. Az utóbbi két évtized legalább hozta a három, egymással egy szinten teniszezni tudó ellenfél váltakozó győzelmeit, amibe néha bele tudott szólni egy szemfüles fiatal, de a következő évtized alighanem a spanyolról fog szólni.

A dominancia ellen például a sportot szabályzók tudnak tenni azáltal, hogy olyan szabályokat alkotnak, amelyek kiegyensúlyozottabbá teszik a sportokat, vagy hát...maguk a versenyzők, akik egyre jobbak és jobbak tudnak lenni, hogy a nézők jól szórakozzanak a változatosságon.

A bejegyzés trackback címe:

https://aquincumisalata.blog.hu/api/trackback/id/tr6118167542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása